Strona g³ówna | Dzia³y serwisu | Og³oszenia | Forum | Linki | FAQ | Rejestracja 
Kliknij tutaj, warto!  
Szukaj w serwisie   -   Julity i Ludmi³y Ustaw jako stronê startow±  Dodaj do swych ulubionych stron¦wiat Radio News - kana³ RSS
Aktualny numer
¦R - spis tre¶ci
LIPIEC
W numerach ¦R
¦wiat Radio plus
¦wiat Radio plus 1/2010
1/2010
Kontakty
Warto zajrzeæ
Warto poznaæ!
Aktualnie na Forum
Szukaj w sieci

Najnowsze posty na Forum

Pamiêtaj! - Ka¿dy system, który polega na niezawodno¶ci cz³owieka, jest zawodny.

2010-06-08 22:00 -  Swiat Radio lipiec 2006 (0)
2010-04-14 12:02 -  Prosba do wszystkich o pomoc (1)
2010-02-02 22:00 -  Co szykuje Ministerstwo ¦rodowiska? (0)
2010-01-08 11:24 -  dwie ró¿ne anteny i jedno radio (mobile) ? (2)
2009-09-17 10:09 -  Odbiornik Torn.E.b (1)
2009-05-20 14:58 -  radiotelefon standard GX1508V (1)
2009-02-15 16:04 -  Tani i prosty syntezer 2m/FM (0)
2009-01-24 05:51 -  Demodulator kwadraturowy FM i dyskryminator (0)
2009-01-04 20:03 -  Silent Sound Spread Spectrum (0)
2008-11-16 18:16 -  Artyku³ o syntezerze PLL (0)
2008-10-13 00:51 -  Net radiowy-zak³ócenia (2)
2008-08-14 20:33 -  kenwood ts 480 hf kontra icom 706 MKIIG (0)
2008-07-24 13:31 -  NAVCOMM (1)
2008-07-05 19:11 -  Paczka programow dla radio operatora (0)
2008-06-29 00:29 -  ICOM 706MKIIG Instrukcja obslugi (1)

Index Forum
   Mam pytanie
        Analizator antenowy 1-60 MHz za 300 z³

Regulamin Forum FAQ Szukaj na Forum Spytaj Admina Powiadom Admina Twoje Info
Autor: Temat: Analizator antenowy 1-60 MHz za 300 z³ 
jackantenna

Wys³any: 19-06-2006, godz. 12:24   
Szanowni Koledzy....i Kole¿anki,
W poszukiwaniu schematu analizatora antenowego na KF , natkn±³em siê na bardzo ciekawy opis wg. IW3HEV. Sci±gn±³em p³ytkê , darmowe IC-sy z AD i z³o¿y³em wszystko cuzamen do kupy. Dzia³a fajnie z laptopem, teraz koñcze dobudowywanie wizualizacji na ATMEGA 32 i zamkniêciu wszystkiego w pude³ku, jako urz±dzenie przeno¶ne. W poni¿szych linkach znajdziecie wszystko na ten temat.
Pozdrawiam
Jack
SP2MBE
http://www.qsl.net/iw3hev/Antenna%20Analyzer%201.8-60%20MHz-Eng.htm
oraz wizualizacja:
http://www.qsl.net/pa3ckr/bascom%20and%20avr/iw3hev/

Odpisz na ten post    Wy¶lij e-mail do: jackantenna  Odwied¼ stronê WWW u¿ytkownika jackantenna
sp3far

Wys³any: 20-06-2006, godz. 11:23   
dziêki Jacku za info.
My¶lê, ¿e warto je rozpropagowaæ na I¦R i dam je tam wkrótce.
73
Przemek
PS Jako zarejestrowany user mo¿esz sam proponowaæ newsy, albo przysy³aj od razu do mnie...

Odpisz na ten post    Wy¶lij e-mail do: sp3far
jackantenna

Wys³any: 21-06-2006, godz. 08:11   
Cze¶æ,
My¶lê, ¿e Andrzej da siê przekonaæ, aby umie¶ciæ na ³amach drukowanego SR opis tego urz±dzenia....
mam jeszcze drugie ciekawe ustrojstwo, które ostatnio sam wykona³em:
watmeter
http://webx.dk/oz2cpu/radios/miliwatt.htm, do którego do³±czy³em czêsto¶ciomierz z KIT-u. Dzia³a rewelacyjnie. Prosty, szybki, tani uk³ad.
Pozdrawiam
Jack

Odpisz na ten post    Wy¶lij e-mail do: jackantenna  Odwied¼ stronê WWW u¿ytkownika jackantenna
SP2SWJ

Wys³any: 22-06-2006, godz. 16:26   
Jacek ma racjê - to urz±dzenie jest rewelacyjne -)
potrafi duuuu¿o mierzyæ -) nie tylko anteny..

Te¿ mam z³o¿ony - ale trochê inn± wersje ni¿ Jacek

/Jarek SP2SWJ

dla docielkiwych link:
http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/IW3HEV/IW3HEV_AANW_by_SP2SWJ_FOTO.htm

Odpisz na ten post    Wy¶lij e-mail do: SP2SWJ  Odwied¼ stronê WWW u¿ytkownika SP2SWJ
sp7dpt
- witam wszystkich

Wys³any: 23-08-2006, godz. 08:51   
Równie¿ potwierdzam, analizator ten jest niezast±pionym przyrz±dem pomiarowym dla krótkofalowca. Jest do¶æ prosty do wykonania i niedrogi jak na swoje mo¿liwo¶ci. Na mojej stronie http://www.piwnica.net/sp7dpt/analizator.htm zbieram wszystkie informacjê jakie posiadam na temat analizatora i próbuje przedstawiæ je w jak najlepszej formie tak aby przeciêtny „Kowalski” móg³ bez problemu zbudowaæ taki przyrz±d. Informacje na mojej stronie pojawiaj± siê wraz z budow± mojego analizatora. Du¿o informacji znajdziecie równie¿ na stronie mojego przedmówcy, ja równie¿ z jego strony jak i bezpo¶rednio od niego du¿o zaczerpn±³em wiedzy.

Odpisz na ten post    Odwied¼ stronê WWW u¿ytkownika sp7dpt
SP2UKD
- witam wszystkich

Wys³any: 14-01-2007, godz. 11:09   
Potwierdzam uruchamia siê bez problemów, po skalibrowaniu
jestem mile zaskoczony jego mo¿liwo¶ciami.
Polecam dla wszystkich jako tani o bardzo du¿ych mo¿liwo¶ciach analizator nie TYLKO ANTEN !!!
Pozdrawiam Darek

Odpisz na ten post    Wy¶lij e-mail do: SP2UKD  Odwied¼ stronê WWW u¿ytkownika SP2UKD
SQ2AHP
- witam wszystkich

Wys³any: 26-01-2007, godz. 13:50   
Witam!
Ja te¿ mam zrobiony ten analizator + wizualizacjê na Atmrdze. Rzecz naprawdê przydatna i o du¿ych mo¿liwo¶ciach. Pewien problem mo¿e sie pojawiæ przy lutowaniu elementów SMD je¶li ktos nie mia³ z tym wcze¶niej do czynienia. Wszystkim polecam to urz±dzenie bo jest naprawdê ¶wietne.
Jeszcze jedno - du¿e dziêki - dla Jarka SP2SWJ, jego strony to naprawdê skarbnica warto¶ciowych informacji na temat VNA.

Odpisz na ten post    Odwied¼ stronê WWW u¿ytkownika SQ2AHP
SQ3BKL

Wys³any: 07-03-2007, godz. 14:36   
...Szanowni Koledzy....i Kole¿anki,
W poszukiwaniu schematu analizatora antenowego na KF , natkn±³em siê na bardzo ciekawy opis wg. IW3HEV. Sci±gn±³em p³ytkê , darmowe IC-sy z AD i z³o¿y³em wszystko cuzamen do kupy. Dzia³a fajnie z laptopem, teraz koñcze dobudowywanie wizualizacji na ATMEGA 32 i zamkniêciu wszystkiego w pude³ku, jako urz±dzenie przeno¶ne. W poni¿szych linkach znajdziecie wszystko na ten temat.
Pozdrawiam
Jack
SP2MBE
http://www.qsl.net/iw3hev/Antenna%20Analyzer%201.8-60%20MHz-Eng.htm
oraz wizualizacja:
http://www.qsl.net/pa3ckr/bascom%20and%20avr/iw3hev/...

Odpisz na ten post  
SQ3BKL

Wys³any: 07-03-2007, godz. 14:44   
Szanowni Koledzy
Bardzo mnie ten temat zainteresowa³ i chce wybudowaæ taki analizator. Bedê wdziêczny za informacje w jaki sposób zdobyli¶cie p³ytki drukowane ?

Odpisz na ten post  
IQA

Wys³any: 12-03-2007, godz. 07:18   
Zobacz na stronie http://sp3swj.googlepages.com/vna3p2porady
SP3SWJ (ex SP2SWJ) opisuje chyba ciekawszy analizator... Wys³a³em zapytanie o cenê do kol Jacka SWJ - otrzyma³em odpowied¼, ale nie czujê siê upowa¿niony do jej przedstawiania- cena samej p³ytk uwzglêdniaj±c specyfikê uk³adów SMD mo¿e byæ, oferuje te¿ KIT 99%(bez uk³adów AD...) o warto¶ci ok. 50 z³ mniej ni¿ w tytule tego posta.

A jakie s± warunki ¶ci±gniêsia darmowych "sampli" uk³adów Analoga? Ile uk³adów tego samego typu, ile typów mo¿na otrzymaæ i po jakim czasie mo¿na poprosiæ jeszcze raz Te¿ mnie ten uk³ad zainteresowa³, ale kieszonkowe wyda³em na co¶ innego ...

pozdrawiam

Odpisz na ten post  
IQA

Wys³any: 12-03-2007, godz. 08:29   
Sorki - KIT 99% mniej o 70z³ (a nie 50)

Odpisz na ten post  
SQ3BKL

Wys³any: 13-03-2007, godz. 16:13   
Dziekuje za informacje. Rozmawia³em z Jarkiem SP3SWJ. Sporzystam z jego do¶wiadczenia.

Odpisz na ten post  
IQA

Wys³any: 15-03-2007, godz. 10:37   
A ja nie mogê siê zarejestrowaæ na stronie Analoga - pojawia siê info:
The system is currently experiencing problems. We apologize for the inconvenience. Please try again later.
Obawiam siê, ¿e z SP przysz³o sporo zapotrzebowania na sample 98xx - i skoñczy³o siê...

Odpisz na ten post  
EC4AGT
- witam wszystkich

Wys³any: 26-03-2007, godz. 16:44   
Witam
Mnie wlasnie udalo sie zarejestrowac na stronie Analog Devices ale poniewaz nie znam angielskiego wiec nie wiem jak dalej postepowac aby zamowic uklady scalone do analizatora.
Pozdrawiam

Odpisz na ten post  
SQ3BKL

Wys³any: 07-05-2007, godz. 16:01   
Witam
Uda³o mi siê uruchomiæ ten analizator w najnowszej wersji Jarka SP3SWJ. Zrobilem do tego równie¿ prezentacje na Atmegu 32 i LCD 64x128. Uk³ad zadzia³a³ od pierwszgo w³aczenia. Moim zdaniem jest to uklad niezbedny dla kazdego antenowca.

Odpisz na ten post  
IQA

Wys³any: 08-06-2007, godz. 08:35   
Witam
Te¿ uda³o mi siê VNA uruchomiæ (z ma³± przygod± ) Zabieram siê za kalibracjê, obudowê i pozosta³e "klocki". Wreszcie mo¿na zobaczyæ co w w.cz. piszczy. Dodatkowa zaleta z samodzielnej budowy VNA, to "polubienie lutowania SMD" - im wiêcej nó¿ek tym lepiej . Minus - zakup dodatkowych elementów SMD (ale nie do kitu VNA!) - do eksperymentów/innych uk³adów.
Przyda³oby siê trochê wyk³adów w stylu:" Teoria wcz + VNA =praktyka" (czyli jak zrozumieæ, to co VNA zmierzy³) - ale to mo¿e kto¶ inny - Jarek SP3SWJ i tak duuu¿o zdzia³a³. Jak najbardziej polecam!

Odpisz na ten post  
grzeg
- witam wszystkich

Wys³any: 03-10-2007, godz. 14:41   
...Witam
Mnie wlasnie udalo sie zarejestrowac na stronie Analog Devices ale poniewaz nie znam angielskiego wiec nie wiem jak dalej postepowac aby zamowic uklady scalone do analizatora.
Pozdrawiam
...

Odpisz na ten post  
StaFid

Wys³any: 08-03-2008, godz. 18:27   
Witam Wszystkich!
W ostatnich dniach uruchomi³em analizator VNA MAX4 z kitu od Jarka SP3SWJ. Uda³o mi siê to mimo zupe³nego braku wiedzy na temat programowania dziêki obszernemu opracowaniu tematu na stronie Jarka i pomocy za po¶rednictwem maili. Pomoc ta by³a dla mnie nieoceniona za co nale¿± siê WIELKIE PODZIÊKOWANIA.
Pozdrawiam

Odpisz na ten post  
Dodaj nowy tematOdpisz wszystkim

Szukaj    [ Wyszukiwanie zaawansowane ]   ¦wiat Radio Forum - kana³ RSS
Zamknij temat Przenie¶ temat Usuñ temat
SP5ZCC - news Krótkofalowiec Polski - archiwum SP-QRP - news Krótkofalowcy BIS

Wydawnictwo AVT | Estrada i Studio | Gitarzysta | Live Sound PL | Audio | AutomatykaB2B.pl | ElektronikaB2B.pl
SuperDyskoteka.pl | Elportal.pl | Elektronika Praktyczna | Budujemy Dom | Magazyn INTERNET | Internet Maker | M³ody Technik

All rights reserved by Wydawnictwo AVT Korporacja Sp. z o.o. © 2005 ¦wiat Radio