| Autor: |
Temat: Antena na parapet/balkon KF 3.5
|
g-maniek - witam wszystkich

| Wys³any: 25-08-2005, godz. 22:58  
antena na parapet - balkon na KF 3.5 kiedy niema jak zawie¶iæ co¶ w bloku na 9 tym piêtrze

| Wys³any: 26-08-2005, godz. 11:48  
...antena na parapet - balkon na KF 3.5 kiedy niema jak zawie¶iæ co¶ w bloku na 9 tym piêtrze
...
Na poprzednie pytanie "Antena balkonowa" odpowiada Krzysztof OE1KDA
i proponuje antenê magnetyczn±. Podaje gdzie by³y opisy.
Anteny magnetyczne maj± swoje zalety, miêdzy innymi male wymiary, niestety bardziej popularne s± za granic±. Do wykonania mo¿na u¿yæ popularnych rur z miedzi do c.o..
|
SP9MRK - witam wszystkich

| Wys³any: 13-09-2005, godz. 11:38  
...antena na parapet - balkon na KF 3.5 kiedy niema jak zawie¶iæ co¶ w bloku na 9 tym piêtrze
...
zapoznaj ¶iê z konstrukcj± SMOVPO lub napisz do mnie , adres internetowy na QRZ.com
| Wys³any: 14-03-2006, godz. 00:56  
...
Ja kiedy¶ testowa³em antenê ramow± w³asnej roboty ze schematu zaczerpniêtego ze ¦R (7 zwojów linki w kszta³cie kwadratu o boku 55 cm, dostrajana szeregowym kondensatorem zmiennym). Zrobi³em na tym kilkadziesi±t ³±czno¶ci krajowych na 80m przy mocy out 50W (by³y te¿ raporty 59 ). Antena by³a w mieszkaniu na parterze. To dowód, ¿e jednak mo¿na wyj¶æ w eter nawet przy bardzo trudnych warunkach antenowych. Powodzenia.
|
sq5irh
| Wys³any: 15-03-2006, godz. 11:16  
......antena na parapet - balkon na KF 3.5 kiedy niema jak zawie¶iæ co¶ w bloku na 9 tym piêtrze
...
Ja kiedy¶ testowa³em antenê ramow± w³asnej roboty ze schematu zaczerpniêtego ze ¦R (7 zwojów linki w kszta³cie kwadratu o boku 55 cm, dostrajana szeregowym kondensatorem zmiennym). Zrobi³em na tym kilkadziesi±t ³±czno¶ci krajowych na 80m przy mocy out 50W (by³y te¿ raporty 59 ). Antena by³a w mieszkaniu na parterze. To dowód, ¿e jednak mo¿na wyj¶æ w eter nawet przy bardzo trudnych warunkach antenowych. Powodzenia....
|
jackantenna
| Wys³any: 19-06-2006, godz. 12:13  
Witam,
W 7 numerze ¦R uka¿e siê praktyczny opis wykonania anteny magnetycznej na 3,5 . Na podstawie opisu nawet niedo¶wiadczony krótkofalowiec bedzie móg³ j± wykonaæ.
Pozdrawiam
Jack
SP2MBE
|
sp4bdl - witam wszystkich

| Wys³any: 26-08-2006, godz. 19:17  
...
Podpowiadam antenê w/g DL1MO.Na rurce pcv ¶r. 22 mm nawinêta nawinête jednowarstwowo ok 800 zwojów przewodu 1mm kw. w polwinicie zwój przy zwoju. W oryginalnym opisie podan 838 zwojów, u mnie, przy strojeniu musia³em odwin±æ, i pozosta³o 679. Stroiæ wstêpnie z przeciwwag± z przewodu d³ 20 m. Potem skorygowaæ zestrojenie z tym, co u¿yjemy za przeciwwagê. Mo¿e to byæ n.p. balustrada balkonu, je¿eli na dachu - obróbka blacharska, lub przewód instalacji odgromowej. Ja u¿ywa³em instalacji c.o. wewn±trz budynku. Antena by³a wystawina za okno i zamocowana do parapetu.Strojenie przez odwijanie i dowijanie zwojów, lub przez zamocowanie na koñcu anteny sztywnego kawa³ka drutu i przycinanie go do skutku, t.j kiedy GDO poka¿e rezonans. Uwaga zestrojenir dosyæ krytyczne, antene stroi siê ostro. Autor zaleca nawet zamocowanie nakoñcu anteny gniazdka do którego wtyka siê kawa³ek prostego przwodu przy pracy na dolnej telegraficznej czê¶ci pasma, aby obni¿yæ czêstotliwo¶æ rezonansow± anteny.
Zasilanie kablem koncentrycznym, ¿y³a do pocz±tku uzwojenia, oplot do przeciwwagi. Zyczê powodzenia!
VY73 sp4bdl
|
|